Marmarabirlik'ten CHP'ye yanıt

Marmarabirlik

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın eleştirilerini yanıtlarken, Sayın Başkan kendi partisine mensup milletvekilinin zeytinle ilgili çalışmalarından da, sektörün gerçeklerinden de haberdar değildir” dedi.




Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın eleştirilerini yanıtlarken, Sayın Başkan kendi partisine mensup milletvekilinin zeytinle ilgili çalışmalarından da, sektörün gerçeklerinden de haberdar değildir” dedi.

Asa, Akdoğan'ın doğru olmayan bilgilerle kamuoyunu yanılttığını, ürüne verilen fiyattan tüm üreticilerin memnun olduğunu belirterek En küçük tane olan 460 kalibre ürüne 2 liradan bir kuruş fazla veren tüccar varsa, çıkarsınlar ortaya” diye konuştu

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın, zeytin üreticilerinin sorunlarını dile getirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında Marmarabirlik'i hedef almasına anlam veremediğini söyledi. Asa, Akdoğan'ın doğru olmayan bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini ifade ederek, Özel sektör yağlık zeytini 80 kuruşa alırken, Marmarabirlik 1.25 liraya almaktadır.  200 kalibre zeytine verdiğimiz baş fiyat ise 5.10 liradır. Marmarabirlik'in 2 lira fiyat verdiği 440-460 kalibredeki zeytini özel sektörde bir kuruş daha fazla ödeyerek alan da kesinlikle yoktur. Biri varsa buyursun çıksın ortaya” dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa, Gürhan Akdoğan'ın basın toplantısında dile getirdiği iddialara tek tek yanıt verdi.

ÜRÜN FİYATLARI İDDİAYI ÇÜRÜTÜYOR

Avans fiyat uygulamasının kooperatifçiliğin temelinde olduğuna dikkat çeken Asa, var yılında yok yılı fiyatı verdiklerini, bu rakamların, üreticinin tüccarın kucağına itildiği” iddiasını çürüttüğünü söyledi. Marmarabirlik'in bugün itibariyle ürüne verdiği ortalama fiyatın da 2.52 lira olduğuna vurgu yapan Asa, avans fiyata yönelik eleştiriye ilişkin de Sanki avans uygulamasıyla aldığımız ürünler, o fiyatla kalacakmış gibi bir hava yaratılıyor. Açıkladığımız nihai fiyat, kampanyanın başından itibaren alınan bütün ürünler için geçerlidir. Kaldı ki, kampanya başında koşullara göre fiyat ayarlaması yapılabileceğini, ödeme takviminin değiştirilebileceğini açıklamıştık. Nihai fiyatları da 29 Aralık 2011 tarihinde açıkladık. 460 kalibre ürünün ödemelerini de 10-15 günlük periyotlarla peşin olarak yaptık. Marmarabirlik piyasa koşullarını gözetmeksizin fiyat politikası uygulayamaz. Uygularsa da batışı olur” dedi.

YANLIŞ RAKAMLAR, YANLIŞ YÖNLENDİRME

Doğal afet nedeniyle üreticinin yaşadığı sıkıntının hafifletilmesi için yönetim kurulu olarak ellerini taşın altına koyduklarını ifade eden Hidamet Asa, şunları söyledi:

Zeytinin dalında buruşmasının sorumlusu olarak Marmarabirlik'i göstermek de anlamsızdır. Zeytinde kilo başına maliyet hesabı da doğru değildir. 2.48 lira nereden, nasıl bulunmuştur bilmiyoruz ama ilçe tarım müdürlüklerinin yaptığı hesaba göre maliyet Gemlik'te 0.92, İznik'te 1.72, Orhangazi'de 1.60, Mudanya'da da 1.42 liradır.

Marmarabirlik'in aldığı ürünü işlemesi, pazarlaması, personel politikası ve üreticinin bilinçlendirilmesi çalışmalarında yetersiz kalmakla suçlanmasının da dayanağı yoktur.Ar-Ge faaliyetlerimizle sofralık zeytinde tuz oranını düşürdük, dünya pazarlarında daha çok yer bulmaya başladık. Son 5 yılda iç ve dış toplam satış miktarımız 25 bin tondan 30 bin tona çıkmıştır.  Üreticilerimizi bilinçlendirmek için her kooperatifimizde ziraat mühendisi istihdam ettik. Bütün bunları, profesyonel personelimizle gerçekleştirdik.”

İLHAN DEMİRÖZ SIKINTIYI BİLİYOR

Başkan Asa, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın, doğal afetten bahsetmesine karşın Marmarabirlik'i eleştirmesinin manidar olduğunu, oysa CHP Bursa Milletvekili, TBMM Tarım Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz'ün konuyu çok iyi bildiğini söyledi. Asa, Sayın Demiröz, ziraat mühendisi olması nedeniyle konuyu çok iyi biliyor ve yakından takip ediyor. Marmarabirlik'in yaşaması için gereken desteği veriyor hatta Ankara'da hep yanımızda oluyor. Zeytin üreticisinin mağduriyetinin devlet eliyle giderilebileceğini söyleyip bu konuda kamuoyuna da açıklama yapıyor. Ancak Sayın İl Başkanı, partisinin Bursa milletvekilinin yaptığı çalışmalardan habersiz bir şekilde Marmarabirlik'i suçluyor. Sayın Başkan, kendi partisine mensup milletvekilinin çalışmalarının yanı sıra, zeytin üreticisinin ve sektörün gerçeklerinden haberdar değildir. Sayın Akdoğan'ın, Marmarabirlik'e atfettiği siyasi yakıştırmayı ise kesinlikle kabul etmiyoruz. Marmarabirlik hiçbir siyasi partinin sözcüsü değildir. Sadece ortaklarının çıkarını düşünen, ürününü en iyi koşullarla alıp, en iyi fiyatla daha çok satmanın çabasındadır” dedi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı